Днес отбелязваме Международния ден на щастието. По този повод граждани от целия свят се включват в специално движение, чиято основна цел е да създаде един по-щастлив и усмихнат свят.

В сайта на Движението за щастие има специален наръчник за това как да бъдем винаги усмихнати. В него са включени няколко ценни съвета за по-голямо удовлетворение от живота. Създателите на наръчника съветват да помагаме повече на околните, да контактуваме редовно с близките си, както и да правим по-често нещата, които ни доставят удоволствие. Сред препоръките са още да отделяме време за почивки и да се грижим добре за нуждите на тялото си.

Сайтът предлага и специален курс по щастие, чийто патрон е будисткият духовен водач Далай Лама.

Международният ден на щастието се отбелязва всяка година на 20 март, съгласно резолюция на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Според документа то трябва да бъде цел на държавната политика на всяка страна.

Снимка: iStock

Инициативата за Деня на щастието е на кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя „брутно национално щастие” през 1972 г. Според конституцията на кралството увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

От февруари 2016 г. пък в Обединените арабски емирства има назначен държавен министър по щастието. През януари тази година в индийския щат Мадхия Прадеш беше създаден департамент по щастието .

Използвани са материали на БТА