Днес е Международният ден на анимацията. Именно на тази дата през 1892 г. във френската столица Париж е направена първата прожекция на т. нар. „светлинни пантомими”. Тя продължава 15 минути.

Това става благодарение на прожекционния апарат на френския изобретател Емил Рейно, създаден преди кинематографа. За филма, който Рейно кръщава „Бедният Пиеро”, самият той рисува на ръка 500 забавни изображения и ги синхронизира с музика и звукови ефекти.

Снимка: Wikipedia

Ето и няколко интересни факта, свързани с анимационното изкуство:

1. „Снежанка и седемте джуджета” е първият пълнометражен анимационен филм, който „Дисни” заснема през 1937 г. Той е отличен с „Оскар” за иновация.

2. Флип книгите, при които ефектът на движещи се рисунки се появява чрез бързо прелистване, са патентовани още през 1868 г. от печатаря Джон Барнс Линет от Бирмингам, Великобритания.

3. Попай Морякът е първият анимационен герой, в чиято чест през 1937 г. е издигната статуя. Тя се намира в Кристъл сити, Тексас – американската столица на... спанака.

4. „Шрек” е първият филм, отличен с наградата „Оскар” за най-добра анимация. Това става през 2002 г.

5. Има астероиди, които носят имената на Бамби, зайчето Тъмпър и Доналд Дък. Астероидът Диснея пък е кръстен на Уолт Дисни.

6. Българинът Тодор Динов е основоположник на анимационната школа у нас. Неговият филм „Юнак Марко“ от 1954 г. е първият български професионален рисуван филм.