Над 50 москвича изминаха пътя от Враца до връх Околчица, като парадът на ретро возилата бе част от Националния събор на едноименния клуб на марката в България.

Участваха любители на москвичи от цялата страна.

Снимка: bTV

А най-напред в колоната бе... кола на Народната милиция. „Успях да събера автентични части, за да направя копие на милиционерски „Москвич“ и да създаваме радост за хората по улиците“, обясни собственикът Милен Писаров.

Снимка: bTV

Веселин Тасев разказа, че е използвал кадри от небезизвестния филм „С деца на море“, за да реставрира интериора на своя москвич модел 408.

Снимка: bTV

Участваше и „Алеко“ с изцяло нов дизелов двигател. „Абсолютно е конкурент на всякакви западни образци, разходът му е пет на сто“, увери собственикът Михаил Стойков.

Макар известен като първия истински народен автомобил от времето на соца, днес един москвич, в зависимост от състоянието си, може да струва от няколкостотин до десетки хиляди лева, каза Иван Боев, един от участниците в похода.

Снимка: bTV

Поддържането на такъв автомобил обаче става все по-трудно, защото частите са оскъдни, а и вече няма майстори. 90% всичко правим сами, каза Боев.

След като се поклониха пред паметника на Ботев и си направиха обща снимка, любителите на москвичи се пробваха в майсторско управление на колите си. В тази дисциплина всеки беше победител.

Снимка: bTV

Вижте повече във видеото: