Вече 38 години българското списание за комикси „Дъга” вълнува читатели от всички възрасти. Историята му е разказана в документален филм, който ще бъде прожектиран този петък в София.

Филмът „Дъга – разкази в картинки” ще ви срещне със създателите на прочутите комикси, от които поне по един брой има във всеки български дом.

Актьорът Леонид Йовчев търси първия брой на любимото си списание от детството – така започва филмът. Негов продуцент е художникът Сотир Гелев, един от авторите на „разказите в картинки”.

„Списание „Дъга” започва да излиза през 1979 г. и спира през 1992 г. Това означава почти 13 години. Ние решихме с тоя филм да изследваме проблема, да изследваме защо така е станало, и да проследим гледните точки на авторите и на хората, които тогава са били малки и са го чели”, обяснява Сотир Гелев.

„Нашият чар беше, че ние бяхме ентусиазирани, честни, отдадени до някаква степен на това изкуство, пионери”, добавя Румен Петков.

Прожекции на филма ще има този петък в столичния център за култура и дебат "Червената къща" и през декември в Дома на киното.