Историята на Валентина Владимировна Терешкова за възхода от работничка в провинциална фабрика до първата жена в космоса е истинска съвременна приказка.

"Като дете мечтаех за пътешествие до звездите. Бих полетяла и на метла, ако се наложеше", е споделила бившата космонавтка в навечерието на 75-годишния си юбилей.

На 16 юни 1963 г. 26-годишната Валентина Терешкова излита с кораба "Восток 6" от космодрума в Байконур. Провизиите й включват лук и черен хляб.

Години по-късно Терешкова разкрива, че тогава е била крайно изнервена. "Дълго време не ми беше позволено да казвам нищо – нито за това как съм се чувствала по време на полета, нито за появилите се технически проблеми", отбелязва първата жена, летяла в космоса.

След 48 орбити около Земята за по-малко от 71 часа, Валентина Терешкова скача с парашут от капсулата на височина около седем километра и се приземява близо до Новосибирск. Псевдонимът й за полета е Чайка.

Терешкова е единствената жена, летяла в космоса до 1982 г., когато сънародничката й Светлана Савицкая става втората. Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Болшое Масленниково, Ярославска област. Тогава едва ли някой е мислил, че един ден тя ще влезе в историята.

Когато Валентина е на три години, баща й загива в Зимната война между Съветския съюз и Финландия. "Тъй като няма гроб, дълго време съветските тайни служби смятаха баща ми за дезертьор. Поради тази причина, като на "дъщеря на предател", първоначално не ми беше разрешено да летя", разказва Терешкова.

Като девойка Валентина работи във фабрика за гуми, а по-късно и в текстилна фабрика. Страстта й обаче остават космическите пътешествия. "Исках да бъда близо до небето, затова започнах да скачам с парашут", споделя тя.

През 1960 г. Валентина Терешкова завършва вечерно училище с диплома за предене на памук. През 1962 г., във време на национално въодушевление от първия пилотиран полет на космонавта Юрий Гагарин, тя кандидатства в съветската космическа агенция "Главкосмос".

"Не е тайна, че Съветският съюз – в надпревара със САЩ – искаше да изпрати първата жена в космоса по пропагандни причини", казва Терешкова. Говори се, че тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов лично е избрал Валентина Терешкова – обикновена работничка от провинцията – заради политически коректния й пролетарски произход.

Смята се, че бракът й, сключен с космонавта Андриан Николаевпрез 1963 г., също е по поръчка от Кремъл. Съпрузите имат дъщеря, Елена, но по-късно се развеждат. Вторият съпруг на Терешкова, хирург, умира през 1999 г.

"Въпреки всички трудности, имах късмет в живота", споделя Валентина Терешкова в интервю за руската телевизия. След историческия й полет тя остава в планиращия персонал на "Главкосмос" и заема различни постове в КПСС. Понастоящем Валентина Терешкова е член на парламента от управляващата партия "Единна Русия".

Терешкова все още е на почит сред сънародниците си, но обществените й изяви са редки. "Предпочитам да играя с внука си Алексей и с персийската си котка", казва тя. На 75 години Валентина Терешкова все още има мечта – да доживее стъпването на първия човек на Марс.