Делото за това може ли маймуна да е носител на авторските права за свое селфи, гледано от съда в Сан Франциско, завърши със споразумение между страните – фотографа Дейвид Слейтър и неправителствената организация „Хора за етично отношение към животните” (ПЕТА).

Селфито на макака Наруто датира от 2011 г. Направено е от самата маймуна на индонезийски остров, но с техниката на британския фотограф, оставена без надзор.

Снимката сама по себе си бързо стана много популярна – особено в интернет, а още повече – след като стана причина за твърде интересен правен спор.

Селфитата на Наруто – две на брой, първоначално бяха публикувани в книга с фотографи на Слейтър, който като настояваше, че притежава авторските права над тях.

Снимката обаче беше публикувана в „Уикипедия”, а Слейтър настоя тя да бъде свалена. От „Уикипедия” обаче отвърнаха, че той не е носител на авторските права, тъй като не той е авторът ѝ, а самата маймуна. В същото време обаче животните не могат да бъдат носители на права.

И тук вече беше забъркан сложният правен казус относно фотографии и други форми на изкуство (спомняте си слоновете, които рисуват с хобот, например), и тяхното авторско право.

През 2015 г. пък в съдебния спор се включи и ПЕТА, според която продажбата на селфитата на Наруто нарушават закона за авторското право, тъй не са дело на фотографа, който ги продава.

Освен това пък фотографът твърди, че това дори не е макакът Наруто, а женската маймуна Елла.

Сега, преди да съдът в Сан Франциско да се произнесе окончателно (вече има предварително решение, според което маймуната не може да се полазва от авторско право), беше постигнато извънсъдебно споразумение.

В него Слейтър се е съгласил да дари 25% от всички бъдещи приходи от селфитата на Наруто (или Елла?) на благотворителни организации, които опазват макаците в Индонезия.