"Шанел" представи свежа многоцветна колекция на седмицата на модата пролет/лято 2014 в Париж, докато "Валентино" и "Александър Маккуин" заложиха на етно елементи с много различен ефект, съобщиха световните информационни агенции.

С ревюто си за "Шанел" Карл Лагерфелд постави отново въпроса "модата изкуство ли е?" и получи категоричен отговор "Да!", предаде Асошиейтед прес. Неговата колекция винаги се очаква с голям интерес, защото дизайнерът не спира да изненадва с много творчески декор и постановки, добави АФП.

80-годишният дизайнер, който вече от 30 години оглавява легендарната модна къща, предложи 89 модела вместо обичайните 40, а палитрата им обхвана 150 цвята. В ярко малиново, тъмносиньо, бонбонено розово, черно и бяло, Лагерфелд показа нови трактовки на класическия силует "Шанел".

Пришити пелерини и разтварящи се поли дадоха съвременен дух на старите дамски сака и поли, а асиметрични деколтета и изрязани ръкави неочаквано разкриваха рамото и ръцете в иначе престорено скромни модели. Карл Лагерфелд се отклони от класическия силует на "Шанел" със серия от рокли с калейдоскопични щампи.

Идеите бликаха - гети върху обувки с високи токчета, прилепнали меки кожени ботуши, чантичка за три айпода, огърлици с две огромни перли, напомнящи обеци. Накрая логично човек си задава въпроса откъде 80-годишният дизайнер има толкова енергия за нови елементи във всеки нов сезон.

Колекцията на "Валентино" се отклони от характерния си аристократизъм и заложи на балкански етнически мотиви. Дизайнерите Мария Грация Киури и Пиер Паоло Пичоли явно бяха решили да опитат нещо ново и да внесат улични елементи. В шоуто доминираха ярки сини и жълти линии и овален силует, източни декоративни мотиви в убито кафяво и зелено, плътни тъкани и високо закопчаване, вдъхващи строгост.

Сара Бъртън се е вдъхновила от Мондриан с неговите цветни квадрати в колекцията си за "Александър Маккуин". Манекенките отначало дефилираха с каски на главата и напомняха на войни. Силуетът след това стана по-мек, както и цветовете. Най-добрите модели бяха с африкански мотиви, които този сезон са много модерни. Общо ефектът е по-практичен и различен от театралното излишество, което предложи дизайнерката през миналия сезон.

Холандката Айрис ван Херпен, която беше откритието на висшата мода през 2011 г., представи първата си колекция прет-а-порте. Нейният новаторски стил, основаващ се и на сътрудничество с учени, напомня за модерно изкуство. Този път младата дизайнерка предложили дрехи, които издават звуци при допир с помощта на система от сензори.

"Това е оркестър от дрехи" - обясни Айрис ван Херпен. Колекцията беше представена в моден нощен клуб, като ревюто беше изпълнено артистично. Самите дрехи са много интересни и практични за носене. Има много кожа, но и изкуствени тъкани, съчетани с коприна. Колекцията е много женствена, като доминира черното.

Днес в последния ден на Парижката седмица на модата се представят "Луи Вюитон", "Миу Миу" и "Ермес". За ревюто на "Луи Вюитон" се очаква да се струпат много хора, защото се говори, че това ще е последната колекция на дизайнера Марк Джейкъбс за модната къща.