Български студенти изграждат виртуална база върху обратната страна на Луната. Задачата е част от научна програма на НАСА, в която участват младежи от осем държави.

В следващите 10 години върху Луната ще се появят първите бази, обитавани от астронавти. 18 български студенти и техни връстници от пет континента работят заедно, за да сбъднат тази мечта. Под ръководството на специалисти от НАСА младежите създават триизмерни модели и симулации на бъдещите бази.

„Лунен порт, който е съставен от три основни единици – навигационна кула, площадка за кацане и биосфера. А втората единица е космолет, който е специално разработен за самата симулация“, обясни студентът във Висшето военноморско училище във Варна Светослав Георгиев.

Снимка: bTV

Миналата година студенти от физическия факултет на Софийския университет създадоха оранжерия за доставка на свежа храна и кислород. Ресурсите бяха използвани от виртуалните астронавти в лунната база, разработена от отбора на Бразилия.

Снимка: bTV

„Целта е основно привличане на студенти, които да бъдат ориентирани в професията „Моделиране и симулации“, и конкретно – в космическия сектор. Току-що беше споменато, че се търсят в следващите няколко години близо 8 милиона инженери по света, които да запълнят тази дупка“, каза Николай Томов от Българската асоциация по моделиране и симулации.

Снимка: bTV

Всеки, който се интересува от космически изследвания, може да разгледа симулациите на 10 май в столичния хотел „Шипка“.