В началото на юни Явор Атанасов тръгва на велопътешествие от Париж до Барселона. Целта му е за 10 дни да измине разстоянието от 1347 километра. Всичко започва на шега, но прераства в благородна кауза.

През декември, при разговор с брат си, който живее в Барселона, Явор се подмята, че може да му отиде на гости с колелото някой път. Шегата прераства в реално начинание.

„Малко след това си помислих, че това пътуване е достатъчно голямо, за да бъде полезно на някого и тогава се сетих за „Заедно в час“. Свързах се с тях и реших да им го посветя, за да има смисъл цялото нещо“, казва Явор.

Той работи като софтуерен инженер в Лондон и понеже работата му е основно на компютър, колоезденето е неговият спорт. В багажа взема само най-необходимото: малка палатка, спален чувал, бутилки вода и резервни части за колелото.

Прави си група във „Фейсбук“, където всеки ден пуска видеа за това как е и къде се намира. А всеки, който пожелае, подкрепя финансово каузата му.

„Правилата са прости на едно такова пътуване: въртиш педалите, трябва да се храниш, за да имаш енергия да ги въртиш, и ако продължаваш да ги въртиш, продължаваш напред“, обяснява Явор.

Тъй като това е първият му дълъг преход, в началото няма идея какво голямо количество храна ще му трябва всеки ден.

„Ядеш толкова много, че всички келнери и готвачи, които те посрещат, си мислят или че си се объркал, или че си луд – разказва той с усмивка. – И затова след третия ден си бях написал на едно листче, че пътувам 10 дни на колело, изминавам по 130 км на ден и затова ям толкова много, а не говоря френски и няма как да им обясня. И в тази ситуация, в която един потен колоездач сяда и ти показва една бележка, на която пише това нещо, доста променя обстановката, хората стават доста по-усмихнати, смеят се и ти носят допълнително храна, което е супер“.

Приключението за Явор наистина помага на друг – през онлайн платформата JustGiving.com Явор успява да събере близо 4000 лири от всеки пожелал да дари за учителите на „Заедно в час“.

Вижте повече във видеото: