Традиционни ястия от българската национална кухня ще бъдат представени по време на празника на гастрономията в Париж, съобщиха от пресцентъра на Министеството на земеделието и храните.
Събитието ще се проведе от 23 до 25 септември във френската столица, а повече от 40 държави от цял свят ще участват в него. Целта на проекта е да придаде допълнително значение на гастрономията и да информира обществото за хранителната култура на различните народи.
България ще участва с кулинарни демонстрации, като ще бъдат представени характерни за нашата кухня ястия. Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще открие участието на страната ни във фестивала.
Празникът на гастрономията е правителствен проект, подкрепен от Френското министерство на земеделието и храните. Той се провежда за шести пореден път, след като през 2010 г. френската кухня беше официално включена в списъка не нематериално културно наследство на човечеството.