Ави Бенеди е роден в Израел, в артистичното семейство на баща тенор и дядо народен артист. От дете започва да свири на барабани – традиционно за фамилията му. Израства във Виена, владее 10 езика, а сега започва да учи и 11-ти – испански. Любовта към музиката води Ави Бенеди в България, но любовта го кара да остане тук и за по-дълго. Неговата любима Севдалина е спътницата му и по пътя към музикалния успех.

У нас той прави няколко успешни дуета. На родна сцена е пял и заедно с Ищар. Тази седмица той направи своето дългоочаквано завръщане на българска сцена с премиера на клип към новата му песен BAILAME ASI” с изгряващата колумбийска звезда Емиг Лавоз.

Снимка: Личен архив

“Музиката е моя, а текстът е писан заедно с Емиг Лавоз – той е колумбийска звезда. Млад, но вече много популярен. Работи с много известни изпълнители като Деди Янки. Изпратих му бийта на моята песен и той ми каза: "Ей, човече, това е нещо голямо, много голямо. Нека го направим!" И аз казах: "Ще напишем текста, не се притеснявай, ще видиш, аз имам идея".  Той беше тук в България и много му харесва.”, разказва Ави.

BAILAME ASI е част от албум, за който има подписан договор с гиганта Universal. Друга негова песен – Oye Senorita, става много популярна извън България. Музикалната поп формация "Пачанга" проявява интерес към парчето и предлага да направи ремикс: "Oye Senorita” беше добър успех за мен, защото ми отвори пътя към испанския пазар. С "Пачанга" имаме ремикс, който се пуска навсякъде по света – в Чили, в Маями, в Испания. Знаете "Пачанга" - те бяха много известни, в България – също. Те имаха една песен "Локо". Когато те чуха песента ми казаха: "Уау, Ави, песента е невероятна. Искаме да направим ремикс!"

Снимка: Личен архив

България има специално място в сърцето на Ави. Колкото й да пътува, желанието му е отново и отново да се връща тук: "Аз обичам много България и обичам хората на България и уважавам всички. България е вече за мен моето родно място, защото моят голям успех се случи именно тук в България. Заради България сега навсякъде по света хората са чували за мен. Голям почитател съм на Емил Димитров. Той е един от любимите ми български изпълнители. Любимата ми песен е "Моя страна, моя България".

Ави подготвя и албум изцяло на български език, а песните предстои да запише. В момента работи по нови дуети и ще продължи с колумбийското си откритие Емиг. Той започва уроци по пеене още 12-годишен. Майка му е филмов продуцент и от нея получава най-важните си уроци за сценично поведение.

Преди да срещне Ави, Емиг не е чувал за България, но още след първото си идване тук остава силно очарован.