„Три билборда извън града” е големият победител след ежегодните награди на Гилдията на филмовите актьори. Очаквано, лентата спечели във всички важни категории.

Наградата за най-добра женска роля отиде именно при Франсис Макдорманд за играта ѝ в лентата на Мартин Макдона, а поддържаща мъжка роля при Сам Рокуел, отново за „Трите билборда”.

Франсис Макдорманд в "Три билборда извън града"
Снимка: Reuters

Екипът на филма спечели и обща статуетка за най-добро изпълнение на актьорски състав в пълнометражен филм.

Само седмица по-рано „Три билборда извън града” обра всички големи награди и на „Златните глобуси”, което го превръща в главен претендент в надпреварата за наградите „Оскар” тази година.

Гари Олдман като Уинстън Чърчил в "Тъмни времена"
Снимка: Reuters

Очаквано, актьорът Гари Олдман беше награден в категорията най-добра мъжка роля за играта си в „Тъмни времена” – биографичната драма за Уинстън Чърчил, дело на режисьора Джо Райт. Това е втора поредна победа за Олдман за тази му роля – преди седмица получи „Златен глобус” именно за нея.

Това го нарежда на челното място в битката за награда „Оскар”.

Филмовата година беше много силна и за телевизията, като безспорно големият победител е сериалът „Големите малки лъжи”. Никол Кидман и Александър Скарсгард отново бяха наградени за играта си в лентата.

Никол Кидман и Александър Скарсгард в "Големите малки лъжи"
Снимка: Reuters

Британската актриса Клеър Фой също грабна награда за ролята си на кралица Елизабет II във филмовата драма „Короната”.

Сред номинираните в големите категории беше и дебютната лента на Грета Гъруиг „Лейди Бърд”, която е единственият филм в уебсайта за филмова критика „Ротън томейтос” с рейтинг 100%.

С това наградите, които се връчват преди номинациите за „Оскар”, приключват. На 23 януари кино академията ще обяви номинациите за 2018 г.

Сексуалният тормоз и Холивуд

И тези награди бяха белязани от речи и намеци, свързани с обвиненията в сексуален тормоз срещу редица холивудски знаменитости.

На церемонията присъстваше актьорът Джеймс Франко, номиниран в няколко категории, който също е обвинен в сексуални посегателства. Публиката си отдъхна, след като той не взе наградата за главна мъжка роля, отбелязва „Ню Йорк таймс”.

Актьорът Азиз Анзари, който също беше обвинен в сексуален тормоз след наградите „Златен глобус”, не присъстваше на церемонията, въпреки че беше номиниран за награда.