Огромно градинско монополи, обрисуване на стена с общите думи в балканските езици, арт базар, университетски театър, прожекции, концерти и изложби са сред основните акценти в една от петте програми на тазгодишното десето юбилейно издание на „Нощ на музеите и галериите“, Пловдив – програмата „Град и публични пространства“. Тя съдържа над 30 събития на емблематични пловдивски локации в градска среда, които ще се случват през двата фестивални дни на 12 и 13 септември. Инициативата се реализира с медийната подкрепа на bTV.

Ключовите проекти в програмата „Град и публични пространства“ целят да трансформират или разтълкуват градската среда на Пловдив в нов културен контекст. Един от акцентите в нея е проектът Me/TheCity в сътрудничество между холандския режисьор Йост ван Веен и българския композитор Петър Дундаков, който опакова публично пространство в звук и картина чрез прожекции на сградата на ОП „Радостни обреди“. Проектът Графонетика на филолога Даниел Ненчев пък събира международни графични артисти, които ще обрисуват стена в центъра на Пловдив с общите думи в балканските езици.

Сдружение „Хамалогика“ от Бургас ще организира играта „Хамалополи мастърс“ в градинката на Джумая Джамия. Играта заимства правилата на класическото монополи, но вместо с пари, участниците играят с идеи за развитие на емблематични пространства и сгради на Пловдив. Сдружение „Трансформатори“ от София пък ще създадат своята „История в табелки“ чрез система от информационни табели за любопитни обекти и улици в градската среда в Пловдив, заимствани от интересни от културно-историческа гледна точка личности и събития.

По инициатива на DOMA Art Fest на Нощта ще гостува Чой Йонг Ок от Корея, който ще създаде инсталация от природни материали в „Конюшните на Царя“, а младият артист Озгюр Демирци от Турция ще представи проекта си "Задължителен избор“, който имитира гласуване в специално създаден сайт.



„Капана Маркет“ ще обособи място в кв. Капана с уникален дизайн, на който творци ще могат да продават свои произведения. Проектът „55.555“ Street Gallery пък ще представи инсталация – улична галерия, в която е представена фотографска изложба на улични артисти, творящи по света и у нас на темата „Фасада“.

Интереса на посетителите ще предизвика проектът на сдружение „Медиакафе“, който изследва как и защо се променят градската среда и сградите в Пловдив през годините чрез съпоставяне на архивни и актуални фотографии, събрани чрез фотографски конкурс. Фотографиите ще бъдат показани на съответните 15 локации в града, заедно с историческа справка за съответното място. Авторите на проекта PLOVEDIV пък ще се включат в „Нощта“ с изложбата „Булки“ на Йоргос Пападопулос и Симеон Тодоров, който разглежда правото на жените за личностно развитие след като са, или не са, сключили брак.

Британският съвет ще се включи в Нощта с проекта „Лаборатория за слава FameLab“, който търси новите лица на науката в България, а на стълбите на Каменица ще се проведе уъркшоп на  Център за образователни инициативи на тема „ReporTeen: Как да  направим добър късометражен филм?“. Университетският театър на НБУ ще представи авторския спектакъл на Възкресия Вихърова и Зарко Узунов „Бит“ по текстове на Иван Хаджийски в БНР - Пловдив, а на Римския стадион ще се прожектира видео арт селекция на журито от варненския фестивал „Видеохолика“.

Пред клуб Бибилиотеката пък ще може да бъде видян проекта ПЕТ /F.I.V.E./ с куратор Венцислав Занков, който представя 25 избрани видео произведения  - по 5 от 5 континента, с идеята да се изследва как съвременният артист „вижда” света през петте си сетива. Проектът Road Movies на Викенти Комитски пък ще покаже видео творби на десет съвременни автори от целия свят на различни градски локации.

Програмата „Град и публични пространства“ ще включва и музика, и поезия. На сцена пред artnewscafe на ул. Отец Паисий ще има концерт на БИГ БАНДА - колективен проект между музикалната формация Space Dub Jammers и визуални артисти, а седем от най-популярните съвременни български поети и прозаици ще вземат участие в пърформънса на СОФИЯ: ПОЕТИКИ на Римския стадион.