"Нощ на музеите и галериите" - Пловдив отбелязва своята десета годишнина с двойно по-голяма програма, включваща над 120 събития на повече от 90 места и участието на повече от 500 артисти от цял свят. Тази година събитието е планирано за 12 и 13 септември. Инициативата се реализира с медийната подкрепа на bTV.

Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: "Музеи и галерии", "Култура и клуб", "Град и публично пространство" и "Детска програма". По повод десетата годишнина организаторите на събитието и фондация Америка за България ще представят и специална юбилейна програма, свързана с характерните културни локации, включени в "Алтернативна карта на Пловдив".

Програмата "Музеи и галерии" може да бъде видяна в първия фестивален ден 12 септември. За първи път в събитието ще вземе участие Френският културен институт с изложбата "Кутия в куфар", която представя съвременни интерпретации на Марсел Дюшан от 15 френски артисти с изразните средства на живописта, инсталацията, видео, скулптура или пърформанса. Изложбата ще бъде показана в Градска художествена галерия – Пловдив, Експозиция Енчо Пиронков.

Основен акцент в програмата ще бъде проектът "Помогни на очите си да виждат" на Регионален исторически музей – Пловдив и Центъра за рехабилитация на слепи хора. Инициативата е финансирана от Фонд "Специални проекти" на "Нощта" и цели да даде достъп на хора с увредено зрение до четирите експозиции на музея и до отделни експонати. Във всеки един от обектите ще бъде позициониран кът за работа с деца и възрастни с увредено зрение и ще бъдат изработени тактилни карти и анотации на брайл на определени музейни експонати, характерни за тематиката на всяка експозиция. Към експонатите ще има и аудио текст, възпроизвеждан от плеъри със слушалки. Кътовете ще бъдат обогатени с реални оригинални експонати от фондовете на музея – скулптури, релефни предмети, велосипед от XIX в. и др., предоставени за свободно "виждане с ръце".

Регионален етнографски музей – Пловдив пък ще се включи в програмата "Музеи и галерии" със салон за ретро-прически. В големия салон на музея ще се направи своеобразно модно фризьорско ателие и всеки желаещ може да си избере ретро прическа, която обучените млади фризьори от СОУ "Ана Май" да измайсторят. Ще могат да се видят "прабабата" на пресата и машата за къдрене, първите парфюми, помади и мазила.

В Малката базилика ще можем да видим проекта "Базилика Тессера - нови форми в културното наследство" - сайт-специфик дигитална инсталация, дело на пловдивски артисти и институции, която пресъздава античните подови мозайки в Базиликата като мултимедийна композиция от образ, музика и текст. В Дружеството на пловдивските художници, Център Алос ще се включат в "Нощта" с изложбата "ГрадАрт", която събира фото и видео документация от художествени инсталации и акции в градската среда, резултат от уъркшопи с ученици от училищата по изкуствата.