Само месец остава до най-мащабното събитие на лятото SPIRIT of Burgas. Както знаете тази година фестивалът навършва 7 години, а на 7 и 8 август на Централен плаж в Бургас ще видим едни от най-големите имена на световната музикална сцена.

В първия ден Роби Уилямс ще разтърси плажа, а на втория ще свирят KASABIAN. "Най-добра британска банда" и "Най-добра група на живо" - така накратко ги описват медиите по света.

Една млада инди рок група ще има невероятния късмет да ги подгрява - момчетата от Hayes & Y.

От гаража до турнетата

Учениците в Първа английска гимназия в София Благослав, Иво, Радо и Жоро още в 10. клас откриват, че имат обща любов - музиката. Основават собствена група - Hayes & Y и така - вече 7 години.

Спомнят си, че тогава събрали пари и си купили една китара, на която се редували да репетират в гараж на „Дондуков”. Тогава не можели да свирят, но много искали да се научат и така се наложило да бягат от часовете, за да се отдават на музиката.

7 години по-късно всеки от тях работи и нещо друго. „Музикант къща не храни” е абсолютно вярна поговорка в случая, само дето още не гледат семейства. Две от момчетата работят в банка, а вокала – Благослав е програмист. И всеки ден след работа свирят.

Снимка: Личен архив

Преди месец момчетата се връщат от турне във Великобритания. Там свирят на 6 места, а емоцията от британската сцена още ги държи. Всичко организирали сами. Сами си намерили контакти, уредили участията и заминали.

Свирят два пъти в Лондон, Манчестър, Шефилд и Норд Хемптън, но казват, че английската публика не е толкова емоционална както българската.

„Великобритания е родината на рок групите и там са виждали всичко. Много трудно може да ги изненадаш с нещо. Английската публика е много по-резервирана. Искаме, когато пускаме нещо 2015та то да звучи адекватно на всичко, което се пуска в света през 2015та, което не е толкова лесно.”, казва вокалистът на групата Благослав.

Кумири

След месец момчетата ще подгряват най-добрата британска рок група - KASABIAN. Китаристът Радо казва, че голяма част от творчеството им е вдъхновено именно от инди-рок групата с повече от 15-годишна история.

„За нас това е тотално сбъдната мечта, това дори е мечта, която не сме мечтали.”, допълва Благослав.

Снимка: Личен архив

Определят KASABIAN като една от най-добрите банди за ХХІ век. Зад гърба си имат 5 супер-успешни албума, 13 спечелени музикални награди, включително "Най-добра британска банда" и "Най-добра група на живо". А най-значимия фестивал в света – „Glastonbury” ги кани да бъдат хедлайнери. На фестивала Spirit of Burgas бандата ще изпълни най-големите си хитове, сред които „Days are forgotten”, „Underdog”, „Fire”, „Man of simple pleasure” и други.

„В България не са толкова познати колкото трябва да са и мисля, че трябва да започнат да идват такива групи в България, за да може хората покрай тях да се запознаят с тях и да започнат да слушат по-широк спектър от музика.”, смята фронтменът на Hayes & Y Благослав.

А Иво се надява някой ден да не се налага да работят, за да правят музика.

„Нашата цел е да постигнем наистина значими успехи на европейската сцена, а може би след някоя и друга година ние да сме хедлайнера на Spirit of Burgas, кой знае.” – завършва с усмивка Благослав.