Уличните артисти, които лятото на 2017 г. превърнаха Ахтопол в галерия на открито правят изложба

Може би помните юни 2017 г., когато група улични художници преобразиха морското градче Ахтопол. Тогава 36 артисти, въоръжени със спрейове и бои, безвъзмездно изрисуваха около 40 къщи в града.

В рамките на седмица фестивалът We All Write превърна Ахтопол в трибуна на графити майстори от България и чужбина.

Идеята за фестивала е на Марина. След 8 години живот в Щатите, младото момиче се връща в родния си град с мисия да го съживи.

„Дълго време ме нямаше в България, учих 8 години, играех и работех в Щатите и голямата носталгия за България и близки хора, за които знам, че мога да се доверя 100% т.е. моето семейство ми напомни за това прекрасно място.”, споделя тя.

Снимка: bTV

В изпълнението на мисията й помагат Иво и Венци.

„Има едно разбиране за графитите поне в България то се променя, но все още има хора, които смятат графитите за нещо, което е свързано с вандалски актове, нощни акции само и единствено. След като видят, че същите артисти стоят от 6 сутринта до 6 вечерта и рисуват една картина, искат да дадат на тези хора най-доброто от себе си – това променя техните разбирания или поне така се надявам.”, коментира Венци.

Идеята на творците със спрей в ръка бе покажат, че те не са вандали, а напротив – създават изкуство, достойно да бъде показано в изложба. Така те превърнаха стените на местните къщи в платна, а малкия град в галерията, за която мечтаят.

6 месеца по-късно намираме същите герои леко променени и на истинска изложба. Ако сте се чудили какво правят уличните артисти през зимата, сега може да видите. Всички 36 артисти, които превърнаха Ахтопол в галерия на открито сега влизат в галерията.

Снимка: bTV

Картините, изложени на стените, са част от творбите, които всички участвали във фестивала в Ахтопол са рисували тази есен и зима.

„Искахме да затворим формата по някакъв начин и решихме да се възползваме от зимата, времето, в което хората чиято естествена среда на рисуване е навън работят по ателиетата”, казва Иво.

„Като цяло, ние гледаме да не ги разграничаваме нещата. Това, което правим в ателието си, гледаме да го правим и на стени. Разбира се, там има други ограничения като това, че е навън, времето и т.н., но, като цяло, гледаме да не си слагаме такива рамки”, допълва Венци.

Снимка: bTV

Първото издание на графити фестивала се оказва доста успешно. Това твърди и Мария, бабата на Марина организаторката на фестивала: „Обликът на Ахтопол се измени толкова много, толкова красив и направо съм възторжена от това, което представлява след всичките рисунки, които тези прекрасни художници оставиха със златните си ръце. Хората, те дойдоха хора много, много се стекаха в Ахтопол и всички минаха през нашата къща да видят коя е Марина, която е организирала тоз фестивал”.

Днес освен, че Ахтопол е променен, променена е и причината за това – Марина очаква първото си дете, заченато по време на фестивала.

„След толкова много любов на едно такова събитие, което стартира като просто един блян да се случи нещо различно се превърна в послание за любов. Тази жена е причината аз да съм в България след 8 години странстване. Тя каза, че като се прибера ще намеря човека на живота си, дали това е причината за това, не знам, така каза и в момента съм в тази ситуация. Никога не съм си представяла, че след магистратура в Щатите, аз ще реша да заживея в Ахтопол, да работя там и да правим това, което правим. Без подкрепата на прекрасни същества като вас и цялото семейство нямаше да се случи.”, споделя тя.

Можете да видите изложбата на графити художниците до 10 февруари в "Червената точка". А кога ще е второто издание на фестивала за графити изкуство We All Write в Ахтопол, предстои да разберем.