Дигиталните технологии у нас се развиват, а според експерти най-добрият начин да се предпазим от това робот да вземе работата ни, например, е да се адаптираме бързо към промените.

Това беше само една от темите, обсъдени на форум за развитие на дигиталната медия, който се проведе в четвъртък в София. Гостуваха лектори от цял свят и разказаха как ще се развиват технологиите.

„Хората се притесняват, че ще загубят работата си заради роботи и изкуствен интелект. През историята новите технологии отнемат някои работни места, но също така създават нови. Общо казано, това е довело до прогрес и сега сме по-добре от преди, но трябва да работим много усилено, за да помогнем на хората и да създадем следващите лидери“, коментира Найджъл Морис, главен стратег и директор на иновациите, „Дентсу аегис нетуърк“.

„Дигиталната икономика се води от потребителското търсене – потребителите днес искат да получат продуктите си възможно най-бързо. Традиционно те първо виждат продукта и после го търсят в магазина. Сега те могат да видят и да купят продукта на момента и това променя всичко“, каза Рике Грундвиг, главен маркетинг директор, „Дентсу аегис нетуърк“.

„Едни от най-търсените кадри са тези, които имат умения за анализ на данни като цяло, както и тези, които умеят да създават привлекателно, творческо съдържание за мобилно устройство – каза още Морис. – Важно е да се създаде изживяване за клиента и данните им да се използват така, че рекламите, които виждат, не само да са от полза за тях, но и да представляват интерес“.