Днес отбелязваме Световния ден на левичарите, които са около 10% от цялото население на Земята.

В клуба на левичарите членуват всички, които пишат и работят с лявата ръка. Което съвсем не ги прави неравностойни, напротив.

Списъкът с успелите леворъки е пълен с президенти на САЩ като Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. Тук са и Кралица Елизабет II, както и внукът ѝ Уилям.

Снимка: \"В защита на професионалистите от НКЖИ и БДЖ\"

Ако те обаче живееха в Средновековието, щяха да имат сериозни проблеми. Тогава анатомичната особеност се считала за проклятие.

„Наказанията са били строги. Има някакви такива тълкувания от почти всяка една фолклорна култура разграничава ляво-дясно, високо и ниско. В християнството също знаем, че праведните ще бъдат от дясната страна на Бога, докато другите от лявата страна”, обяснява антропологът доц. Валери Личев.

Един от най-известните левичари – Бил Гейтс, неотдавна показа колекцията си от ръкописи на знаменити учени, също леворъки. Създателят на „Майкрософт” признава, че самият той няма обяснение защо толкова много гениални хора – като Леонардо да Винчи, са си служили предимно с лявата ръка.

Според доц. Личев светът по-скоро е уреден за десноръките.

Фактите говорят, че левичарите често стават и жертва на трудови злополуки, защото повечето уреди, са създадени за десноръки.

Но пък ако тренират бокс, печелят - имат предимство заради позицията на водещата ръка.

Вижте още във видеото: