Застреляният при гонитба с полицията в София бандит е Христо Георгиев, известен с прозвището Ицо Полицая. Той е бивш полицай, работил е в девето РПУ

Той заедно със съучастник обраха днес около 14:30 ч. заложна къща на бул. „Ломско шосе“ в ж.к. „Надежда“. Двамата са нахлули в обекта маскирани и въоръжени.

В операцията по издирването им се стигна до престрелка на бул. „Възкресение” в ж.к. „Разсадника“. В района е имало много хора по това време.

Полицията тръгва по следите, след като са извършили обира, и около час по-късно успява да ги настигне на бул. „Възкресение”. Бандите откриват стрелба и избутват от булеварда четири автомобила на полицията и един на случаен гражданин. Започват да стрелят. Заради сигурността на гражданите, преминаващи в района, полицията отвръща на удара.

Снимка: bTV

В крайна сметка единият от тях - Ицо Полицая, беше прострелян и задържан, а малко по-късно почина от раните си. В операцията участва и специализирания отряд „Кобра”.

Към 17 ч. полицията успя да задържи и вторият участник в обира. Той е открит на около 500 метра от мястото на престрелката.

Двамата обирджии са успели да задигнат 2 кг злато и пари от заложната къща.

„Става дума за едни криминални типове, които се наблюдават от няколко седмици. Запознаха ме миналата седмица с това”, обясни премиерът Бойко Борисов от Брюксел. Той обясни, че предварително се е знаело, че ще бъде открит огън при операция по задържането им и уточни, че е трябвало двамата да извършат престъпление, за да бъдат задържани.

Цялата столична полиция беше вдигната на крак.

Застреляният Христо Георгиев наскоро е излязъл от затвора, където е излежавал присъда за въоръжен грабеж. Той има много регистрации в МВР за различен вид престъпления. Уличен е в извършването на обир в банков клон във Враца преди години. Смята се, че е свързан с обири в заложни къщи и златарски ателиета в столицата.

Това е пореден обир в заложна къща в София. В началото на годината беше обран такъв обект в столичния кв. „Красна поляна“. Ден преди това пък въоръжени нападатели откраднаха близо 200 хил. лв. от банков клон в ж.к. „Люлин“.