Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов може да започне отначало. Оказа се, че единият от съдебните заседатели е заминал за чужбина да работи и няма да се връща, предаде БГНЕС.

Заседателят е подал молба на 15 май, като е посочил, че има договор за работа в чужбина. На заседанието днес председателят на съдебния състав беше осигурил друг съдебен заседател, както и резервен такъв.

Въпреки това ако не бъде издирен заминалият за чужбина заседател, то ще се наложи делото да започне от начало, а то беше пред финал.

Съдът прецени, че ще направи още един опит заседателят да бъде установен и изпрати призовка, като отложи делото за 4 юли 2014 г.

Причината за ситуацията е т.нар принцип за незаменяемост на съдебния състав – когато делото е тръгнало с него, нито един от членовете не може да бъде сменян.

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов беше задържан през юли 2012 г. заради информация, че е прибрал 50 000 лв. подкуп от земеделеца Светослав Илчовски.

На едно от предните заседания по делото той поиска от съда да му бъдат върнат 50-те хиляди лева, които той самият даде под формата на подкуп на бившия депутат и които след това станаха доказателство. От прокуратурата и от защитата на Аврамов и Петков обаче категорично се противопоставиха на това искане.