Прокуратурата повдигна обвинение за опит за убийство срещу 16-годишния младеж, който вчера простреля с боен пистолет 14-годишно момче пред столичното 26-то училище.

Вуйчото на стрелеца, чието е оръжието, е задържан.

14-годишното момче, което беше простреляно вчера, е в стабилно състояние, съобщиха от „Пирогов”. Той е бил опериран от началниците на отделенията по детска гръдна хирургия и детска коремна хирургия д-р Христо Шивачев и д-р Стефан Стоилов. Нощта е преминала спокойно, няма опасност за живота му към момента, няма и засегнати жизненоважни органи, уточниха от болницата.

Двете момчета живеят в съседни блокове в квартал „Княжево”.

И двамата тренират заедно футбол. 16-годишният стрелецът е вратар, а пострадалият - нападател. До ескалация на напрежението се стигнало след заплахи във Фейсбук заради момиче, в което и двамата са влюбени.

„Не сме лягали цяла нощ. Дано детето да ни се оправи! Нищо друго не искаме”, каза бабата на простреляното момче. По думите й двамата са били приятели. Съседи на стрелеца недоумяват как се е стигнало до агресията.

“В разследването е установено, че това деяние е било предварително планирано и подготвяно от извършителя, тъй като той самият и преди това се е упражнявал и е произвеждал изстрели със същото оръжие и е имало конкретни заплахи за това какво ще причини на неговия съперник в спора за момичето”, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Извършителят е задържан за 72 часа и утре ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според обвинението проявата му се отличава с изключителна степен на обществена опасност.

Ден след стрелбата мястото на инцидента остава отцепено от полицията.

Директорката на 26-о училище Елка Великова уточни, че 16-годишното момче вече не учи в 26-о училище, защото е кандидатствало след 7-ми клас и се е преместило. Тя познава двете момчета като добри деца, от добри семейства и отличници.

Директорката смята, че училището има добре организирана охрана, но не може да има застраховка срещу подобни инциденти. Досега в училището не е имало прояви на агресия.

От понеделник с учениците от 26-то училище ще работят психолози.