Масови арести в ДАИ-Варна. Седем служители на автомобилната инспекция бяха задържани при специализирана полицейска операция.

При претърсване на служебните помещения в сградата от Икономическа полиция са открити много документи, които имат отношение към извършените престъпления - неизпълнение на служебни задължения или превишаване на права с цел облага.

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство, но засега не повдига обвинения, което означава, че след изтичане на 24-часовия арест задържаните ще бъдат освободени. Сред тях и директорът на областния отдел.

От транспортния бранш коментират, че арести отдавна е трябвало да има. Разкриват и част от схемите за рекет.

„Правят ревизии на фирмите и предварително един емисар даяджия се явява в офиса на фирмата и казва: „Ще открием много нарушения, така че, за да мине всичко гладко, говори се между 2000 и 5000 лв. на фирма”, обясни Димчо Иванов, от транспортния синдикат „Авто 94”.

Транспортните синдикати са подавали множество сигнали за нередности, но досега без резултат. А хората, които днес имаха работа в Автомобилната инспекция твърдят, че не са чували за злоупотреби и корупция.

Повечето задържани досега в страната служители на ДАИ са възстановяни на работа, твърдят от транспортния бранш.