30-годишен мъж от ромски произход е задържан за пожара в Пирин.

След като в продължение на дни лъгал разследващите, мъжът е направил самопризнания, че хвърлил неизгасена цигара, докато пасял говеда в района на село Мечкул.

Животните се разделили и мъжът скочил внезапно, като захвърлил цигарата, разказа районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

Задържаният обяснил, че мислил, че я е изгасил, но явно не е успял, защото 15-ина минути след това се обърнал и видял, че има голям пожар. Опитал сам да го загаси, но не успял, добави прокурорът.

След това пастирът отишъл при кмета на село Брежани и подал сигнал, без да казва, че вината е негова.

Разигравал полицията, докато едва вчера си признал.

По него имало и следи – обгоряла риза и опърлени косми по краката.

Междувременно, на шестия ден от пламването на пожара в Пирин, борбата с огъня приключи с успех.

Снимка: МВР

Евакуацията на село Влахи беше отменена, а кризисният щаб – разпуснат. Хората започнаха един по един да се връщат по домовете си.

Пожарът беше на около 50 – 60 метра от къщите“, разказа Иван Галчев – един от десетките доброволци, спасявали Влахи от огъня. „Пожарните и горско стопанство бяха отцепили района, имаше багери се чакаше огънят да слезе по-надолу, за да почне да се гаси, понеже беше труднодостъпен районът“, разказа още той.

Снимка: МВР

На другия фронт – към пътя за Гърция, със стихията се бориха пожарникари, горски и военни.

„Стигнахме трудно. С резачки, лопати, изкопахме просека около 3 м и не позволихме пожарът да се разрасне… Огънят обаче мина по скалите и ни заобиколи, но направихме друга просека, пак в гората, и така спря засега“, разказа ефрейтор Станислав Малински.

Днес около 8 ч. сутринта започна да вали.

„Благодарим на Господа, че изпрати този дъжд. Той няма да ни разреши проблема и да изгаси пожара, но ще подпомогне да не е върхов. Мисля, че днес ще имаме повече добри новини“, каза главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Въпреки дъжда, на мястото бяха изпратени хеликоптери и ако се наложи, ще дойде още един.

Снимка: МВР

Вижте повече във видеото: