Измамите по телефона в Северозапада зачестяват, съобщават от полицията. Жертвите са все възрастни хора над 80-годишни, самотно живеещи. Най-голямата предадена сума е десет хиляди лева. И само в един от случаите има заловени извършители, които са се представили пред полицаите също за жертви на измама.

В полунощ непознат мъж събудил по телефона 84-годишна жена от град Мизия, представил се за полицай и по позната схема й поискал пари. Трябвало да му се плати, за да прикрие катастрофа, причинена от дъщерята и внука на бабата.

„Убили са дете, дете, на 15-16 години, откачих, колкото имах ги дадох”, каза пострадалата Венка Сълинска, от град Мизия. Въпреки че нееднократно е слушала за подобен тип измами, бабата влязла в капана и броила 2 500 лева на мошениците, на които сама разкрила къде живее..

Баба Венка е последната жертва на телефонните мародери в региона, които преди месец ужилиха възрастна жена от село Баурене с десет хиляди и дядо от ломското село Крива бара - със 7 хиляди лева. Все пак в един от случаите извършителите попадат в ръцете на полицията благодарение на съобразителна жителка на град Оряхово, на която посред бял ден приложили същата схема с причинена от внука катастрофа.

Докато същата схема се прилага по телефона на Светлана Маринова, от град Оряхово, тя случайно поглежда през прозореца и вижда колата на внука й, паркирана пред къщата. Хладнокръвно обаче продължила разговора, а на близките си дала знак да сигнализират в полицията. Криминалистите разположили постове край уговореното място за предаване на сумата от седем хиляди лева и задържали две лица.

„Те съобщиха, че са куриери на фирма от град Габрово, която трябва да пренесе от района на Козлодуй до Габрово определена сума пари”, коментира инспектор Кръстьо Кръстев, началник на РПУ-Оряхово.

Пред полицаите единият разказал, че дълго време бил безработен и така попаднал на куриерската обява. „Не можахме да установим човека от Габрово, най-вероятно се касае за класическа схема за измама и най-вероятно това са измамниците”, допълва инспектора.

Междувременно от полицията за пореден път напомнят, че никой техен служител няма право да иска пари от гражданите на ръка. „Човек наистина се обърква в първия момент, но би следвало, ако могат, да запазят самообладание и да не се поддават”, посъветва Светлана Маринова.