Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина за ново разглеждане, става ясно от сайта на съда.

Върховните магистрати отменят присъдата на Софийския апелативен съд, според която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което СГС я осъди . Така ВКС връща делото за ново разглеждане от друг състав на САС.

Апелативният съд оправда Мария Мургина, след като прокуратурата й повдигна 4 обвинения. Предишната инстанция я призна за виновна по две от тях. Магистратите от СГС ѝ дадоха 4 г. затвор за това, че в периода 16 юни 2006 г. - 20 юни 2006 г. Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт на фирмата "Плевен 1999" ООД. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 милиона лева.

СГС призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За да направи това, Мургина я заплашила, че ако не го направи, ще я уволни. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 г. затвор и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.