Асансьорът в Морската градина в Бургас, с помощта на който хора с увреждания слизат до моста край Централния плаж, е бил изпочупен от вандали в понеделник вечерта, съобщиха от Община Бургас.

Разбита е автоматичната врата, липсват две защитни мрежи, две триплексови стъкла, както и опорните буфери. Подовата рамка е огъната, а електрическото захранване е прекъснато изцяло.

Асансьорът е абсолютно неизползваем, в момента специалисти оценяват нанесените щети, които ще трябва да бъдат възстановени от общинската администрация.
Асансьорът беше монтиран през ноември миналата година с цел да осигури достъп до двете нива на моста за хората с увреждания. Той бе изграден с европейски средства, заедно с реставрацията на остров Света Анастасия.

„Не мога да намеря точните думи, които да са достатъчно възпитани, за да изразя недоумението и огорчението си от този вандализъм. Оставям настрана огромния труд, който положихме за спечелването на проекта, ремонта на Мостика и поставянето на асансьор. Болно ми е от агресивното отношение към най-уязвимата група - хората с увреждания, които не успяха поне за няколко месеца да му се порадват”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Той обеща асансьорът да бъде възстановен в най-кратки срокове. Община Бургас е подала сигнал в полицията с искане за разкриване на извършителите. В момента служители свалят записите от камерите, които са разположени до моста.