За активен млад човек това да стане жертва на измама е по-малък проблем, отколкото за по-възрастен. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев пред журналисти днес.

Помолен да коментира случая „Алескандър/Спас” и действията на уж издирвания от години измамник, който едва вчера беше арестуван след влизането на темата в медиите, той заяви следното: „Да, и този е правил неща, които не са по правилата, доста нарушения, дълго време е действал, измамил е над 40 души. Добре е, че стигнахме до него, но мен много ме вълнуваше и хвърлихме сили по другия случай – измамените възрастни хора, които са над 21, за 180 000 лева”.

Във връзка с последния случай с пенсионер, дал 100 000 лева на ало-измамници, Радев отбеляза, че „в София ако си рентиер, сигурно не са много”, но за възрастен човек положението е съвсем различно.

„Другата измама – това е интернет измама за интелигентни хора, активни хора, които се решили по някакъв начин да си купят по-евтини билети. Да, ама за тези хора 3000 лева са нищо”, подчерта силовият министър.

Той се обърна към възрастните: „Уважаеми наши родители, не се лъжете! Полицията не работи с пари ваши. Ако трябва да даваме пари, за да бъдат маркирани, ние ще ви ги дадем! Не се лъжете, че някой иска да ги дадете, за да помагате на МВР - никога не сме работили така и няма да работим!”.

По думите му се обмисля информационна кампания през радиа и телевизии, специално насочена към потенциалните жертви на измамниците.

Валентин Радев подчерта, че срещу този тип престъпници се работи усърдно и „почнаха като мишки да бягат”, като вече е бил „туширан” въпросът с румънските карти, от които звънят – в резултат на което са се превърлили на гръцки такива.