Окръжният съд в Разград наложи три години лишаване от свобода условно с пет годишен изпитателен срок на хирурга от Търговище д-р Добрин Папуров. Подсъдимият бе лишен и от правото да упражнява дейност като управител на лечебно заведение за срок от две години. Наложено му бе и наказание - конфискация на 1/2 идеална част от недвижим имот - гараж.

Д-р Папуров бе признат за виновен в това, че в периода от февруари 2005 г. до декември 2006 г. е получил без правно основание от бюджета на Здравната каса средства в размер на 194 250 лева, като е използвал документи с невярно съдържание.

Второто обвинение е, че в периода от 30 март 2006 г. до 29 март 2007 г. е избегнал плащане на данъчни задължения в особено големи размери - 88 939 лв., като попълнил данъчна декларация с невярно съдържание. Това той направил в качеството си на управител на Медицински център "Солигена" и Хирургическа болница "Папуров".

Подсъдимият бе осъден да заплати на НЗОК 194 250 лева обезщетение за причинени имуществени вреди от престъплението, както и 25 793 лева на Министерството на финансите. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

Процесът срещу д-р Папуров се гледа в Разград заради отводи на магистратите от Търговище. Обвинителният акт срещу хирурга бе над 300 страници, като призованите по делото свидетели бяха също на 300.