България продължава да е сред страните-"износителки" на момичета с цел сексуална експлоатация. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов на конференцията "Трафик на жени и проституция: български и европейски перспективи"

На месец едно момиче носи на сводника си около 18 000 евро чиста печалба, а за една година шест проститутки носят до 1 милион евро чист доход.

"Над 540 души в България са станали жертва на трафика на хора през 2011 г., от тях 404 са жени, изведени с цел сексуална експлоатация", заяви още Цветан Цветанов.

Снимка: БГНЕС

Срещу 138 лица са повдигнатите обвинения, а 131 са осъдените заради трафик на хора. Шестима от тях са с присъди от 10 до 15 години затвор.

"С оптимизирането на Националната комисия за борба с трафик на хора, отчитаме завишаване в ефективността и работата на всички институции, които имат отношение", каза Цветанов.

"България успя да разработи някои много добри стратегически документи, благодарение на партньорството ни с Холандия приехме национален механизъм и национална стратегия за борба с трафика на хора", допълни Цветанов.

По думите му МВР си е поставило за цел е да засили партньорството с местната власт, като вече са създадени седем местни комисии в страната и предстои създаването на осма.

Според Цветан Цветанов работата в партньорство с неправителствените организации е също възможност за превенция сред потенциално засегнатите от трафика на хора.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!