Депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат Сали вероятно ще стане обвиняем за хулиганство и неподчинение на полицаи. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата. Наказанието по закон е до 3 години затвор и глоба до 2000 лева по едното обвинение и пробация или обществено полезен труд - по другото. Методиев заяви пред bTV, че сам ще се откаже от имунитета си. В специално интервю за bTV главният прокурор предположи, че Методиев се е чувствал безнаказан и затова е заплашил полицаите, които се опитали да го спрат за проверка.

„Полицаите са изпълнили максимално законосъобразно всичките си законови задължения. От човешка гледна точка бих казал, че са проявили максимално търпение. Разбира се, те са отказали да разговарят. Последвало е връщане на джипа, слизане на народния представител. По данни на хората е имало неколкократно изпускане на депутатската карта на земята и вдигане на същата”, коментира Цацаров.

Депутатът е поискал да се преустанови писането на акт, след това е отказал да подпише акта. „Последвали са заплахи и в може би най-меката форма е това, че „след 3 дни ще се видим цивилни”, т. е че хората ще бъдат уволнени. За нас това е хулиганство, това е опит да се попречи на полицаи да изпълняват служебните си задължения”, каза още главният прокурор.

Сотир Цацаров коментира и информацията за очаквания обвинителен акт за атентата в Сарафово преди четири години. Анонсът на президента Росен Плевнелиев е верен – до края на другата седмица ние ще успеем да внесем обвинителния акт в специализираната прокуратура, уточни той.

Главният прокурор каза още, че процесът срещу терористите ще е задочен, защото те се намират в страни, в които инструментите на международната правна помощ не работят на практика Те ще имат служебни защитници, на които ще се плати от бюджета

Той отказа подробности за организацията, която стои зад атентата, заради факта, че по делото има и квалифицирана информация. Естествено това не е самоволно решение на заподозрените, уточни той.