Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ДПС Александър Методиев, известен и като Бат Сали.

Пред bTV Методиев обяви, че вече знае за искането на прокуратурата, но не смята, че казусът е сериозен.

Той допълни, че в момента празнува Рамазан байрам и не е на работа, но още другата седмица смята сам да се откаже от имунитета си.

Искането на прокуратурата е аргументирано с извършени пътни нарушения и закана да „уволнява“ полицаи, спрели бус с „негови хора“.

И двата инцидента са станали на 1 май.

На път от Пазарджик към Костенец народният представител изпреварил с високопроходимия си автомобил мерцедес „тройно“ в участък, в който маневрата изобщо е забранена.

Нарушението е регистрирано от полицаи, участвали в специализирана операция. Един от служителите на МВР подал сигнал със стоп палка на Методиев да спре, но той, вместо да се подчини, помахал с ръка на полицейските служители и продължил, като дори дал газ.

Малко по-късно на същото място полицейските служители спрели за проверка микробус, в който пътували седмина души. Един от тях нямал у себе си документи за самоличност и след справка за идентифицирането му полицаите искали да му съставят акт за административно нарушение. Като разбрали, че ще бъде санкциониран, спътниците на нарушителя започнали да настояват полицаите да не съставят акт и да ги заплашват, като повтаряли, че ще дойде „шефът“ и „ще видят какво ще стане с тях“. Един от тях се обадил на Бат Сали.

Снимка: БГНЕС

След разговора Методиев веднага тръгнал към мястото, като междувременно се обадил на началника на РУ на МВР Костенец и му обяснил, че полицаите са спрели микробус с футболния отбор на ромите от Самоков. След като не срещнал желаното съдействие, депутатът заявил, че се връща при „своите хора“ и затворил телефона.

Отново на мястото на проверката Методиев започнал грубо да държи сметка на полицаите защо пишат актове на „неговите хора“, извадил депутатската си карта и я размахвал демонстративно, а след това започнал да се държи още по-грубо и цинично.

Поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, както и да му предоставят всички съставени от тях актове, след което ги заплашил, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни“.