След акция „лукс”, която взе на прицел собствениците на луксозни имоти и автомобили, прокуратурата стартира акция „кмет”, предаде репортер на bTV.

Под прицел са градоначалниците, уличени в корупция.

Първата мишена на обвинението е кметът на община Септември Марин Рачев. Той е задържан за 24 часа.

Община Септември през целия ден днес беше под полицейска обсада. Маскирани полицаи и прокурори нахлуха в кметството и изнесоха чували с документи и компютри.

Градоначалникът беше отведен за разпит още в ранната сутрин. Според прокуратурата той е източил от общината над 200 000 лева от общо 8 сделки. Скандалното в тях е, че е разпределял пари от обществените поръчки на свои роднини.

Марин Рачев обаче заяви, че няма за какво да се тревожи и, че вярва на съда.

Според някои от местните хора кметът е корумпиран, а според други си върши работата съвестно.

Критици на Марин Рачев твърдят, че са подали множество сигнали срещу него в прокуратурата – за шуробаджинащина и за източване на обществени средства.

Обвиненията към него са две – за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

Прокуратурата разглежда сделки, сключени за обществени поръчки от март 2016 г. до март 2017 г.

Според разследващите Марин Рачев не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностно лице, което е извършвало строително-монтажни работи. Дейностите са извършени некачествено или непълно от дружество, собственост на което е роднина на кмета.

Според прокуратурата са изписвани средства за ремонти на улици както в Септември, така и в с. Семчиново, като са нанесени щети за около 100 хил. лв.

Второто обвинение е за сключване на незаконна сделка, когато кметът е закупил от дружество имот, който преди това е използван на стойност надвишаваща със 100 хил. лв. стойността на имота.

Двете обвинения ще бъдат повдигнати официално утре.

От прокуратурата не уточниха дали ще поискат постоянен арест за кмета или ще го пуснат под гаранция.

„Предмет на разследване ще е цялото родословно дърво на кмета – братовчедки първи и втори, жена му и всички останали. По тази линия те са получили обществени поръчки за 13 милиона”, съобщи Иван Гешев, ръководител на спецпрокуратурата.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че прокуратурата разглежда още сделки, по които се събират доказателства и уточни, че обвиненията срещу кмета на община Септември може да се увеличат.

След няколко часа обяснения и разпити, Марин Рачев беше изведен без белезници от общината.

През цялото време той твърдеше, че не са му повдигнали обвинения и че не е задържан.

„Имаме индикация за страх. В цяла България, в много градове, хората не подават сигнали срещу кметовете от страх”, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя е категорична, че над кмета на общината, който е от ГЕРБ, не е имало политически чадър.

Марин Рачев заяви, че не се притеснява и единствено съдът ще прецени има ли злоупотреби в общината.

След седмица такава акция ще има и в друга община. От прокуратурата са изготвили списък на районите, в които маскирани полицаи и прокурори ще влизат, за да разследват корупционни схеми по сигнали на граждани.