Разследването на кибератаката срещу Агенция „Митници” не е довело до изземането на криптовалута за милиарди левове. Това подчерта днес шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев по повод публикации, според които в ръцете на нашите власти в края на май са се оказали 213 519 биткойна за около 5,5 млрд. лева.

Твърди се, че виртуалните пари са били иззети при пресичането от ГДБОП и прокуратурата на престъпна група, използвала зловреден достъп до системата на митниците. Източникът на тази информация обаче е не кой да е, а Югоизточния център за правоприлагане, който е съдействал на нашите власти за залавянето на заподозрените, сред които – и действащи митничари.

По време на разследването става ясно, че мъжете инсталирали вирус и са манипулирали данни за влезли и излезли камиони на няколко ГКПП-та, източвали са ДДС и за тези престъпления им е заплащано с биткойни. За един камион например, между 20 и 25 хиляди евро във биткойни. Самата търговия с биткойни обаче не е престъпление, посочи днес Гешев.

„И вие можете да си купите съответните устройства, малко са скъпички, харчат ток и може да си копаете, нали? Така че, хобитата на хората не ги разследвам. Ако в някаква степен се докаже, че това, което вие казвате има нещо общо с пране на пари и така нататък, ще разследваме”, заяви Иван Гешев.

Прокурорът посочи, че са назначени експертизи, включително компютърни и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. След като станат готови в максимално кратък срок ще се конкретизират обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт.

Няма да закърпим бюджета

Според финансови анализатори коментираните от Гешев биткойни са 1 процент от общия брой на виртуалните пари в обращение. Това обаче не означава, че криптовалутата ще се превърне в милиарди в държавния бюджет.

"Не е сигурно дали може да ги използва. Предполагам че се водят някакви дела и не е ясно кой е собственик на биткойните. Не се знае дали ако ги продадем наведнъж цената няма да падне много рязко", коментира финансовият анализатор Димо Стефанов.

И други ведомства проверяват лекарствения реекспорт

По казуса с организираната престъпна група, която е извършвала икономически престъпления свързани с реекспорта на лекарства, и по други сродни казуси действа освен прокуратурата и изпълнителната власт в лицето на различни органи от различни министерства, с които работим доста активно, коментира шефът на спцпрокуратурата.

По думите му акцията е безпрецедентна и повече информация за нея ще има в началото на следващата седмица.