Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев за престъпление против реда на управлението (по чл. 269 ал. 1 от Наказателния кодекс).

Според магистратите на 24 март 2017 г. Семерджиев е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник.

Още на 20 февруари министърът е заявил, че желае въпросният човек да бъде назначен в Агенцията по лекарствата. Директорът доц. Асена Стоименова отказала, след като сама проверила в Търговския регистър и установила, че лицето, което трябвало да ѝ стане заместник, има фирми в здравната сфера и е в конфликт на интереси.

На 24 март 2017 г. (петък), тъй като лицето не било назначено, в разговор с директора на агенцията Илко Семерджиев на висок тон ѝ отправил заплахи, че ако не назначи посоченото от него лице, ще я уволни. 

Министърът е заявил: „Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“. Дал му и срок до 27 март (понеделник), като заявил, че не се интересува от моралните му задръжки по повод конфликта на интереси и че няма да го слуша нито секунда повече, пише в съобщението на СГП.

По разследването не са използвани СРС, но са разпитани четирима свидетели.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „подписка“.

Разследването продължава. На този етап няма нужда министърът да бъде отстраняван от поста си.

Чл. 269 ал. 1 от НК гласи: „Който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта, представител на обществеността, частен съдебен изпълнител или помощник частен съдебен изпълнител да извърши или да пропусне нещо по служба или свързано с функцията му, се наказва с лишаване от свобода до пет години“.

Обвинението, което срещу Семерджиев е поредно доказателство, че здравният министър у нас седи на „електрическия стол“, който твърде лесно се превръща в скамейката на подсъдимия.

Първата спешна рокада в кабинета „Борисов 1“ през март 2010 г. беше направена, след като прокуратурата повдигна две обвинения за сключването на неизгодни сделки срещу ползващия се с личното доверие на Бойко Борисов д-р Божидар Нанев. Тогава министърът подаде оставка. Ставаше дума за доставка на лекарства срещу грип.

Нанев в крайна сметка беше оправдан. Междувременно на поста се изредиха д-р Анна-Мария Борисова, д-р Стефан Константинов и Десислава Атанасова.

По-късно, по време на служебния кабинет „Близнашки“, здравният министър д-р Мирослав Ненков обяви, че е готов да понесе наказателна отговорност, но да не допусне децата да останат без шествалентни ваксини. Така съпроводена със скандал обществена поръчка беше отменена и беше обявено пряко договаряне с фирми доставчици.

Отново по темата „ваксини“ бяха и продължават да бъдат най-големите главоболия на д-р Петър Москов от кабинета „Борисов 2“. Срещу него бяха повдигнати три обвинения заради размяна на ваксини с Турция и безстопанственост, които, според прокуратурата, са довели до огромни щети.

Ще има ли още служебни министри с обвинения след Илко Семерджиев?