Седем души са арестувани за данъчни измами. Престъпната група се е занимавала още и с пране на пари. Нанесените щети на държавата са за около 5 млн. лв., съобщиха от МВР. Акцията на полицията се провела на територията на София и Своге.

Проверени си 15 жилища и офиси. Иззети са компютри, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи. Открити са още 400 бойни патрона, както и 60 хил. лв. Намерени са фалшиви печати на НАП, Митница София, банкови институции и фирмите "бушони".

Групата изградила схема от фирми, които увеличили капиталите си, докато нанасяли щети на държавния бюджет. Те извършали фиктивна търговска дейност, като целта им била да се избягва плащането на данъци.

Организаторът на престъпната група имал две счетоводни къщи. Той използвал част фирмите, които са и негови клиенти, за да декларира фиктивни покупки и продажби помежду си, като по този начин продавачите натрупвали данъчни задължения, а купувачите са ги приспадали. Когато натрупаните задължения достигали големи размери, фирмите се прехвърляли на социално слаби хора, най-често роми.