Клоним към версията, че самият кран е полят вътре с нещо и човекът е бил вътре зад загражденията. Това каза директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

Вчера съоръжението, с което се демонтира спорният паметник „1300 години България”, изгоря. Първоначалната версия беше за коктейл „Молотов”, хвърлен през оградата.

На камерите обаче подобно действие не се вижда и това е наложило по-отворен оглед. „Отхвърляме версията засега на този етап да е запален кранът с бутилка, която е хвърлена отвън”, подчерта Иванов.

По думите му се работи по версията за съпричастност на пазача, който се обадил на спешния телефон 112 със закъснение. На този етап 42-годишният охранител е привлечен като свидетел. Няма заподозрени по случая.

Кранът е бил пълен с хидравлично масло, което би могло да поддържа пламъка в продължение на дълго време. В близост е имало голямо количество дизелово гориво, което е в състояние да причини огромен пожар в района на НДК. Евентуално падане на стрелата на крана пък може да застраши човешки животи.

Затова и периметърът около паметника е разширен.

БСП се разграничиха от палежа

Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП, се казва в прессъобщение на партията.

„Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност”, се казва още в съобщението.

В социалните мрежи заваляха обвинения срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията. 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във "Фейсбук".

Според Николай Белалов от инициативния комитет в подкрепа на монумента, имало план за поставяне на знаме върху паметника, а не за саботаж.