Осем човека са участвали в групата за отвличания „Наглите”. От изправените пред съда обаче само петима са били нейни членове, единият от които е мъртъв. Трупът на друг участник в групата бе открит много преди делото да започне. Останалите двама пък са защитени свидетели и не бяха изправени пред съда, тъй като сключиха "сделка" с разследващите. Това стана ясно след дело, продължило почти две години, по което са разпитани 120 свидетели и са назначени над 200 експертизи.

Срещу „Наглите” бяха повдигнати 13 обвинения. Единадесет от тях бяха за отвличания, едно за опит за похищение и едно за създаване на организирана престъпна група.

Съдия Виолета Магдаличева обяви, че 12 от обвиненията са доказани, а едно – не. То е за последното отвличане, приписано на групата – това на Румен Гунински- Младши.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Прокопи Прокопиев – Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Даниел Димитров – Релето и Любомир Димитров – Гребеца бяха признати за виновни за похищенията на Мехмед Чакър, Илиан Цанев, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви, Георги Георгиев - Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и опита за отвличане на Борислав Динев.

Културиста, Йожи, Релето и Гребеца получиха присъди за всяко едно от отвличанията. Общият размер на наказанието на четиримата е 444 г. Сборът от всички наказания на Йожи е общо 130 г. лишаване от свобода, на Културиста - 125 г., на Релето - 110 г., а на Гебеца - 76 г.

Според българското законодателство обаче при намиране на вина по различни обвинения, повдигнати в рамките на едно дело, осъденият изтърпява размера само на най-тежкото наказание. Така Културиста, Йожи и Релето ще прекарат по 18 години в затвора, а Гребеца – 15 г. Четиримата общо трябва да платят 915 хиляди лева обезщетения на пострадалите.

От решението на съда стана ясно, че останалите изправени на подсъдимата скамейка – братята Радослав и Димитър Лебешковски, Павел Петков – Прасето и Цветозар Славчев – Цуро, нямат нищо общо с отвличанията.

Съдът даде условни присъди на братята Лебешковски за незаконно притежание на оръжие, което бе открито при обиските в домовете им.

От решението на магистратите стана ясно, че в отвличанията са участвали и Валентин Михайлов – Ихтиманския и Найден Недев. Те обаче са защитени свидетели в процеса. Другите двама са Иван Пайнавелов – Сапата и Кирил Кирилов - Шкафа. Трупът на първия бе открит малко след шумните арести от края на 2009 г, а вторият бе застрелян седмица преди края на делото.

Снимка: Ладислав Цветков

Нито една от жертвите на „Наглите” не остана доволна от присъдите. Всички очакваха, че няма да има нито едни оправдан. Такива бяха и нагласите на висшите представители на МВР, които нееднократно са се произнасяли по вината на всички, изправени пред съда. Присъдата обаче не е окончателна и може да се обжалва и протестира.

Преди година двама от подсъдимите разказаха единствено пред bTV своите версии за отвличанията – признатият за виновен Даниел Димитров и оправданият Радослав Лебешковски.