Към присъда се приближава делото за нападението над децата от отбора по гребане в Асеновград и техните треньори. В районния съд вината си признаха 11-те жители на ромската махала, срещу които са повдигнати обвинения за хулигански действия, нанасяне на средни телесни повреди и отправянето на смъртни заплахи, съобщава кореспондентът на bTV в региона.

Подсъдимите заявиха, че съжаляват за стореното, като делото срещу тях ще се гледа по бързата процедура и може още днес да има присъди.

Снимка: bTV

След намаляването с една трета на наказанията прокуратурата поиска 2 и 3 години ефективни присъди затвор за двама от нападателите, които са предизвикали средни телесни повреди, и по година за другите двама, които са отправили смъртни заплахи.

Според обвинението единият от останалите мъже трябва да лежи поне година в затвора, а за другите шестима да получат условни присъди. 

В залата бяха показани лопатите, брадвата и дъските, използвани за побоя.

За първи път днес дойде единият от пострадалите треньори, удрян с лопата и камъни. Той е призован като свидетел, но не и като потърпевш. "Беше страшно. Биеха децата с колан, лопати и камъни. Имаше и брадва”, разказа той.

Снимка: bTV

Пред съдебната зала се беше събрала тълпа от жители на ромската махала, които искаха оневиняване на близките им. Оказа се, че част от обвиняемите са завели контра дело срещу пострадалите при побоя деца.

Агресията потресе Асеновград и стана повод за множество протести с искане за повече ред в града.