Фрапиращи нарушения на хигиената в морски ресторанти - пилета, оставени за размразяване на двора, накацани от мухи; риби и меса с изтекъл срок на годност и тотална мръсотия в кухнята. Екип на bTV присъства на една от рутинните проверки на здравните власти. Проверката започна малко преди обед в един от най-натоварените с туристи райони на Южното Черноморие - плаж "Хармани" в Созопол.

Изборът на заведение беше на абсолютно случаен принцип. Още при появата на инспекторите, служители заявиха, че няма нито собственик, нито управител и отказаха да съдействат. Наложи се да бъде извикана полиция.

Още при първото влизане в кухнята инспекторите попаднаха на шокираща гледка

"Недопустимо е дефрострация навън, тъй като това е отвън, под някакъв навес, където има достъп до инсекти и всякакви замърсявания. Още повече, че плотът.... въобще не може да се говори, че отговаря на някакви хигиенни изисквания", констатира Даниела Кепекова, Агенция по безопасност на храните - Бургас.

Провисените над плота ленти за хващане на мухи шокираха още повече проверяващите. Редица нарушения бяха открити при съхраняването на храната.

Агенцията по безопасност на храните запечата почти всички фризери на заведението, а негодната стока ще бъде конфискувана и унищожена.

Въпреки констатираните изключително груби нарушения, заведението продължи да работи и да сервира на клиентите храна. Управителят така и не пожела да дойде, за да предостави всички необходими документи на проверяващите.

Междувременно Комисията за защита на потребителите не успя да извърши пълна проверка, защото липсваха основни и задължителни документи на обекта.

"Предстои документална проверка, след нашата проверка, при която управителят ще предостави документ и тогава ще се произнесе със становище дали този обект ще бъде затворен или не", обясни Кристина Касабова, Комисия за защита на потрeбителите - Бургас.