Убиецът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова във Велико Търново има шест ефективни присъди, първата от които отново за грабеж с последвало убийство. Това разкри на заключителния етап от разследването лично главният секретар в оставка Светлозар Лазаров.

Рецидивистът Илиян Красимиров Здравков убил Вероника за 25 лева. Жертвата избрал на случаен принцип, докато чакал влака за Горна Оряховица. Забелязал, че момичето тръгва по пътеката към града и я проследил.

На 15 метра вляво от моста извършил убийството с тесла. Хвърлил тялото в реката, след което успял да се качи и на влака. Студентката умира от тежка черепно-мозъчна травма.

Здравков, който е прекарал зад решетките общо 15 години, в този период е бил обявен за общодържавно издирване. Разказал, че до 28 февруари е бил при жена си в Мъглиж.

От полицията и прокуратурата отказаха да дадат информация дали теслата, с която Вероника е убита, е била открита.

„При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че престъплението е извършено най-вероятно в периода 19:00 – 19:30 часа на 28 февруари 2015 г. Т.е. преди подаването на сигнала - това е много важно да се отбележи, че всъщност нашите оперативно издирвателни мероприятия започват, а сигнала постъпва, след като момичето вече е било мъртво”, обясни в събота Светлозар Лазаров.