Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) абсолютно не е задължен по закон да проверява изпълнителните листове, които му се донасят от клиентите. Няма задължения дори да проверява взискателите. Това заяви частният съдебен изпълнител Иван Чолаков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Името му се появи в разследване на репортера Стоян Георгиев за това как нищо неподозиращи хора се оказват длъжници на лица, които не познават, и дори „кредиторите“ не познават длъжниците си.

Миналата седмица ви разказахме историята на Цветанка Иванова, чиито сметки са източени без тя да подозира и чрез запис на заповед е изкарана длъжник на лице от ромски квартал в София на име Спас Ковачев.

Припомнете си случая във видеото:

Можехме да приемем историята като частен случай, но след излъчването на репортажа с нас се свързаха много хора и ни разказаха... същата история.

Оказва се, че Спас Ковачев е „кредитор“ на още лица с атрактивно имущество в столицата, документите, с които те стават длъжници са придвижени от същия адвокат Симеон Миков и са стигнали до същия частен съдебен изпълнител – Иван Чолаков.

Снимка: Ладислав Цветков

След излъчването на репортажа за Цветанка Иванова с нас се свърза Нора Константинова и ни разказа, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев по същата схема. Става въпрос за 50 – 60 хил. лв.

Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на Миков – също адвокат, с близо 8000 лв. „Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че ѝ дължа 5000 лева наем на апартамента. Плюс възнаграждения, лихви сумата станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала“, каза Константинова.

По телефона адв. Миков обясни, че няма нищо подписано, но „договорите могат да бъдат и устни“. Има заявление по чл. 410 (от Граждански процесуален кодекс (ГПК), бел. ред.), тя не е възразила и е изваден от съда изпълнителен лист, заяви адвокатът.

Вижте историята във видеото:

Съгласно представения му изпълнителен лист Нора Константинова дължи пари. Дали наистина дължи може да каже само съдът, коментира Чолаков в студиото на „Тази сутрин“.

„Чл. 410 от ГПК повелява, че всеки може да заяви парична претенция, съдът проверява или не проверява това твърдение, затова съдът изпраща покана за доброволно изпълнение до въпросното лице. Когато то получи поканата, тече 14-дневен срок, в който то да възрази пред съда, че не дължи това задължение. След това, ако има възражение, съдът прекратява това производство, указва на кредитора да заведе общо исково производство и да се видят в съда“, каза Чолаков.

Той отхвърли твърденията на потърпевшата, че го е предупредила, че става въпрос за измамна схема.

Вижте какво още каза Чолаков по този случай:

Той обясни, че работи с адв. Симеон Миков от 3 – 4 години, но не той го е избрал, защото не частните съдебни изпълнители избират клиентите си, а обратното.

Снимка: Ладислав Цветков

За годините съвместна работа досега Миков му е представил един документ – изпълнителен лист, за който е доказано по безспорен начин от съда, че е с невярно съдържание.

Става въпрос за случая на Георги Люцканов – дете на българин и швейцарка, израснал в Швейцария, който обаче има имущество в София. През май 2014 г. Люцканов идва в България, за да нагледа имота си в столицата и на вратата открива уведомление, че е длъжник.

Отива при съдебния изпълнител, който го призовава – отново Иван Чолаков, и получава изпълнителен лист, според който дължи 25 800 щатски долара на непознат за него мъж от ромската махала в Ямбол – сума, за която лицето е осъдило бащата на Люцканов – вече покойник. Тъй като делото е от 2001 г., се оказва, че с лихвите Люцканов дължи 232 хил. лева.

И в този случай документите на ищеца са придвижени от адв. Симеон Миков.

Жертвата предупреждава Чолаков, че изпълнителният лист е фалшив. Докато изкара пълномощно от роднините си обаче жилището беше отворено и изпразнено. Намира бележка, че вещите, отнети от ЧСИ Чолаков, се охраняват от адвокат Симеон Миков.

Люцканов проверява в съда на какво основание дължи парите, и се оказва, че няма такова дело, всичко е измама, а изпълнителният лист е фалшив.

Кошмарът за семейството на Георги не свършва до тук. Следва втора призовка дълг от над 24 хил. лв. за брата на Георги, отново от Миков и Чолаков, който никога не е стъпвал в България. Твърди се, че той е поръчал луксозни плочки и не ги платил.

Адвокатът на Люцканов възразява изпълнителния лист и всичко приключва. Въпреки разследването, което доказва, че изпълнителният лист е фалшив и е използван от адвокат Миков, прокуратурата спира наказателното производство, защото „не може да се установи, че някое лице съзнателно се е възползвало от този документ, знаейки, че е неистински“. 

Георги Люцканов планира да сезира швейцарското посолство за атаките срещу семейството му. В България се защитават престъпниците, казва той.

Вижте цялата история във видеото:

„Нямам задължения по закон да проветрявам изпълнителните листове, които ми се донасят от клиентите. Нямам задължение дори да проверявам взискателите, коментира Чолаков.

По думите му „99% от нещата, показани в репортажа, не отговарят на правната и фактическа обстановка по делото“.

Чолаков обаче заяви, че чисто в човешки план винаги е спирал производство, когато има индикация, че има нещо нередно.

„Ако исках да направя измама, щях ли да лепя бележки с моето име и подпис?“, попита той.

Чолаков обясни, че „с обаждане не става“ – ако лицето ме сезира писмено и каже, че няма дело, с което да е осъден да плати дадена сума, ще направя запитване до съответния съд.

Вижте повече във видеото:

Чолаков се възползва и от правото си на отговор в случая с Цветанка Иванова:

Според два члена от ГПК – 410 и 417, всеки може да изкара всекиго длъжник без да бъде информиран от съда и дори без доказателства. Изпраща му се призовка, а ако тя не стигне в срок от две седмици, ЧСИ започва принудително да разпродава имуществото му. Живеещите в чужбина Българи са перфектната жертва.

Дори да разбере за атаката, длъжникът трябва да докаже, че не е такъв в съда, а това отнема години. През това време законът го приема за виновен по презумпция, а имуществото му може да бъде разпродадено.

Снимка: Ладислав Цветков
ГПК трябва да претърпи радикална промяна – около това се обединиха юристите Димитър Байрактаров, Десислава Филипова и Димитър Ганев в студиото на „Тази сутрин“.

Този уникален закон беше сътворен през 2008 г. от БСП и ДПС, коментира Байрактаров. Извършват се много сериозни престъпления, за които се иска юридическа подготовка.

Според Филипова вина носят не само политиците, които са го приели, но и тези, които не са отменили спорните членове, „по който се съди аналогично на Инквизицията през Средновековието“. Процесът е обърнат – първо се издава изпълнителен лист на лице, за което се твърди, че е длъжник, без то да бъде призовано на съд, без да има право да се защити. Пред съда се представят документи с определени констатации, като съдът няма как да ги провери.

По думите на Ганев Чолаков се крие зад закона, а Камарата на частните съдебни изпълнители не прави нищо. Той каза, че два пъти е сезирал ДАНС, откъдето му благодарили за гражданската доблест.

Сезирах Европейската комисия. Жалбата е регистрирана през 2014 г., миналата година получихме официално писмо, че ЕК се извършва проверка.

Снимка: Ладислав Цветков

Камарата на частните съдебни изпълнители отказаха да коментират случаите, за които ви разказахме. Съветът на камарата ще се самосезира и ще извърши проверка.

Ганев препоръча жертвите „всяка секунда да сезират всички възможни органи“.

Вижте целия разговор във видеото: