Двете банди, които бяха разкрити в събота и вчера, са свързани с множество престъпления през последните години, но нямат нищо общо с престъпната група, която отвлече Адриан Златков и го върна срещу платен откуп. Това стана ясно на брифинг на МВР и прокуратурата.

Залавянето на престъпната група на магистрала "Тракия" става възможно след разплитането на едно убийство. В началото на годината в София беше прострелян смъртоносно 39-годишният таксиметров шофьор Борислав Петров. По това време той е подсъдим за 14 тона хашиш, открити в Мировяне.

Оказва се, че е бил част от схемите на бандата. "Най-вероятно е преценен, че е слабо звено в групата. Имало е и други случаи, когато те са организирали силови действия спрямо членове на групата или контрагенти, когато са смятали, че има заплаха за дейността на групата", обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

В последно време бандата се занимавала предимно с контрабанда. "Бе задържано голямо количество контрабандни цигари, на стойност над 3 милиона и половина. Приблизително това е един ТИР цигари", посочи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Другата банда, която вчера беше задържана зрелищно на бул. "Сливница", извършила поредния си грабеж минути преди ареста. Жертвата е чужденец - заградили го с кола и бус, счупили стъклата на колата му и отнели чанта с 80 000 лева.

Групата се смята за една от най-опитните в извършването на въоръжени грабежи. Сред задържаните има човек с присъда от Гърция.

Един от тарторите на бандата е задържан за поне 4 грабежа само тази година. Но съдът го пускал на свобода.

Нито една от двете банди не е свързана с отвличането на Адриан Златков. Следи от неговите похитители засега няма.

По думите му и други свързани с групата през годините са били обект на агресия.

Заловените вчера в района на „Илиянци” пък са били свързани с въоръжени грабежи и са били хванати часове, след като отнели 80 000 лева от чужденец. В колата им са били намерени парите и маските, които използвали за удара.

Повдигнати са им обвинения.