Разбиха канал за превеждане на мигранти през "Дунав мост", съобщиха от прокуратурата. Престъпната дейност е била подпомагана от полицай от граничния контрол.

Престъпниците са били следени няколко месеца, а при операцията са участвали и служители от отдела "Антикорупция" на Румъния.

Организаторът и участниците в групата за каналджийство, както и превежданите от тях петима мигранти са задържани в Румъния, след преминаването на граничния пункт. Чужденците са преминали "Дунав мост", укрити в микробус. Всеки от тях е бил в закован дървен сандък.

На територията на България е образувано досъдебно наказателно производство.

При претърсването в жилищата на организатора и участниците в групата в Русе са намерени и иззети големи количества наркотични вещества и пари в брой.

Работата по случая се координира с полицията и с прокуратурата на Румъния. За престъплението се предвижда затвор от три до 12 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев обясни за БТА, че засега няма задържан служител от Граничния полицейски участък в Русе, работи се по установяване на самоличността му.