Втора опасна кражба беше извършена за седмица. Изчезването на радиоактивни източници вдигнаха под тревога Девня. В града беше свикан кризисен щаб.

Общо 7 души са били в пряк контакт с откраднатите уреди, които съдържат цезий 137. Тепърва ще се установява, до каква степен има облъчени.

Уредите са изчезнали от завода на "Полимери" в града. Все още няма официална информация кога точно е извършена кражбата, но тя е установена от служители на предприятието вчера. Според източници на bTV уредите са откраднати още преди седмица.

"Става въпрос за уреди, които замерват изтичането на хлор от цистерни", обясни кметът на Девня Атанас Кузев.

Задържани са четирима души. Два от откраднатите уреда са намерени заровени в нива, а третият бил в къща на един от арестуваните.

Днес екипи на Гражданска защита обезопасиха мястото. Опасност за населението на Девня няма.

"Капсулите са върнати на мястото, където се съхраняват", заяви заместник-кметът Ели Иванова.

Крадците не са имали никаква представа какво точно крадат. Целта им е била оловната обвивка на уредите.

Общо около 40 души са били в непосредствена близост до откраднатите уреди. Всички са повикани в полицията и прегледани от лекар.

На този етап няма хора с влошено физическо състояние, включително и крадците, които са били в пряк контакт с уредите. Предстои да им бъдат направени изследвания.

"В рамките на три седмици трябва да бъдат под медицинско наблюдение", обясни д-р Лидия Хинева, отдел „Радиационен контрол" към РЗИ-Варна.

Кметът на Девня се закани да глоби завода заради "безотговорността по отношение на съхранението на тези уреди".

Ръководството на „Полимери" не беше открито за коментар по случая. В момента на територията на завода има още 14 радиоактивни уреда като откраднатите.