Председателят на Общинския съвет на Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет 6-годишно дете уби мъж във Виноградец, беше освободен от ареста.

Срещу него не е повдигнато обвинение, затова и мярката му за неотклонение не е удължена.

Влайков беше задържан за 24 часа, след като по време на празненство малолетният му племенник простреля смъртоносно 47-годишния съдържател на заведение Наско Тонкев.

Същевременно ГЕРБ го изключи от партията и го призова да напусне Общинския съвет като подаде заявление за прекратяване на пълномощията му като общински съветник.

"От ГЕРБ за пореден път заявяваме, че никога не сме и няма да разпъваме политически чадър върху никого и всеки, който нарушава законите на страната, трябва да понесе съответната отговорност", посочват още от партията.

Засега официалната версия, по която работи прокуратурата, е, че изстрелът е произведен неволно, след като оръжието е попаднало у детето случайно, съобщи БНР.

Вчера синът на жертвата се усъмни, че е стреляло детето.

Днес дъщерята на Тонкев разказа за bTV, че е присъствала през цялото време на веселбата в заведението и баща ѝ е убит неволно не от детето, а от Влайков. По думите ѝ детето си играело настрана, а Тонкев и Влайков разглеждали оръжието.

„Лазар стреляше последните пъти. Видях моя баща как скочи от стола и извика: „Какво правиш бе?“ По тези думи съдя, че ако е детето, той няма да му зададе тези въпроси“, каза момичето.

По думите ѝ след това Влайков се обадил на свой приятел прокурор и вероятно той го е посъветвал да прехвърли вината на детето.

Според роднините полицията е взела натривки от ръцете на детето и истината ще излезе наяве.

Името на Влайков нашумя преди пет години, след като намушка с нож случаен гражданин след пътен инцидент.

Той е от ГЕРБ, но два пъти е изключван от партията заради различни провинения.

Попада в полицейските сводки веднъж след като пребива сина на общински съветник и втори път след нападението с ножа.

Твърде вероятно е Влайков отново да бъде изключен от ГЕРБ.