Софийският градски съд (СГС) наложи по-лека мярка за неотклонение на Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. Новата мярка за неотклонение е "подписка". На този етап Матев остава в ареста до произнасяне на Софийския апелативен съд, което ще е най-рано на 14 ноември.

Мотивът на съдиите е, че той не може да остане повече от осем месеца в ареста.

Градският прокурор Емилия Русинова обяви вчера, че прокуратурата не бави разследването, то е приключило още в края на месец юли, когато е бил извикан Матев, за да му бъде повдигнато прецизираното обвинение.

По думите на прокурора след това са започнали действия на Йоан Матев и неговите защитници в посока забавяне на приключването на делото и внасянето му с обвинителен акт.

"Във всеки опит да му бъдат връчени материалите по делото се оказва невъзможно - било защото не се приемат призовки, било защото се декларира някакъв друг личен или служебен ангажимент или пък делото се намира в съда по искане за изменение на мярката", обясни говорителят на СГП Зорница Таскова.

Адв. Стоянка Маркова обаче заяви, че не бави делото, а чак сега е получила призовката си за получаване на материалите по разследването. По време на заседанието обаче стана ясно, че през октомври е внесла искане за промяна на мярката за неотклонение и на следващия ден го е оттеглила, като така е забавила производството.

Какво смята градският прокурор за действията на защитата, вижте във видеото: