Извършителят на шесторното убийство в Нови Искър вероятно има личностно разстройство от шизоиден тип. Действията му са подобни на тези на сериен убиец, посочи психиатърът д-р Христо Хинков в студиото на „Тази събота”.

„Вероятно може би става въпрос за вид психопатия, личностово разстройство от шифозидния тип, защото това е анестезност, липса на чувство към жертвите – ти убиваш 6 човека плюс кучето плюс младежи, хвърляш труп. Това нещо не се отразява на психиката. Това означава, че той няма емоционален защитен вал срещу такива чудовищни престъпления. Такива хора има, серийните убийци са такива”, посочи той.

По думите му е важно да се знае, че всеки у нас има потенциала да направи неща, които не е мислел, че може да направи. В същото време обаче разстройството на личността не означава престъпление без наказание: „Трябва да се знае, че хората с личностови разстройства могат да отговарят за постъпките си и са вменяеми”.

Несигурност, дефицит в идейно-духовната сфера, но не и злоба – това вижда графологът Сашо Атанасов в тефтерчето, за което се твърди, че е на убитата Катя Кюхова.

„Цялостната организация страда, това се тълкува от графологията като липса на подреденост в личния й живот – в отношенията й с кръга, в който живее, с колеги, с приятели и познати, в семейството. Има проблем тя, не се чувства добре, няма критерий за подход, не може правилно да оцени нещата”, посочи той.

Според него авторът на тефтера се е опитвал да комуникира безконфликтно с околните.