Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Стефан Станев, който ще отговаря за жестокото убийство на Виола Николова от 23 юни т.г. Тезата на защитата до момента беше, че мъжът е невменяем, но влизането на делото в съда показва, че поне за прокуратурата той може да отговаря за постъпките си.

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

В стряскащи подробности от държавното обвинение описват деянието, започнало с употреба на екстази и марихуана от страна на Станев, продължило с неговата агресия срещу приятелката му със: стик за голф, назъбен кухненски нож, друг дълъг кухненски нож и трето хладно оръжие и завършило с решението на обвиняемия да завие мъртвото й тяло със завивка и да постави плюшена играчка върху трупа й.

От прокуратурата са категорични, че младата жена е починала след продължително страдание, като до последно е осъзнавала ситуацията, в която се е намирала.

Посочва се и че Станев е признал за убийството пред своя приятелка, преди да избяга от София в Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин,екстази,тетрахидроканабинол и кокаин. От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502,70 лв.

Вменяем ли е?

Назначената комплексна психолого-психиатрична експертиза е установила, че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл.

Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние, смятат вещите лица.

Трагичен край на кошмарен сюжет

Убийството на Виола Николова далеч не е първото деяние, за което Стефан Станев е обвиняван.

Бившата му жена разказа, че също е била обект на агресия от негова страна – преди и след раздялата им.

По думите й множеството сигнали и оплаквания от поведението му са останали без адекватен отговор от страна на институциите.