Прокуратурата се отказа от обвинението срещу Октай Енимехмедов за опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Това се случи пред третата съдебна инстанция – Върховния касационен съд.

В съдебна зала прокурорът по делото обясни, че събраните доказателства при досъдебното производство, както и фактите по делото не доказват, че се е целял опит за убийство на Ахмед Доган.

През октомври миналата година Софийският апелативен съд (САС) оправда Енимехмедов по обвинението, че е направил опит да убие с газов Доган. Това решение напълно потвърждава присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС).

Потвърдено беше и решението на СГС, с което Енимехмедов бе осъден на три и половина години затвор за закана с убийство и хулиганство.

След двете решения на съда явно прокуратурата също е стигнала до извода, че не е имало как Енимехмедов да убие Доган.

Присъдите на първата и на втората съдебни инстанции и сегашното решение на прокурора поставят в неловка ситуация лидера на ДПС Лютви Местан, който от началото на делото твърди, че срещу Ахмед Доган е извършен опит за убийство.

Делото във ВКС е образувано по протест на прокурор при Софийската апелативна прокуратура и жалба на подсъдимия Октай Енимехмедов, в които се поддържа искане за отмяна на решението на Софийския апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд поради допуснати нарушения при постановяването му.

В жалбата Октай Енимехмедов е направил и алтернативно искане - за намаляване на размера на наложеното наказание.

Днес той поиска и орден "Стара планина", защото смята, че е извършил подвиг: "Това е много смел подвиг, такъв, какъвто на Балканите не се е случвал. Това касае държавните мъже, те могат да преценят за това нещо. Това, което казвам, е по-достъпно до напредналите умове, а не до широката посредственост."

От ДПС коментираха, че позицията им не се е променила. „Ние сме я изразявали своевременно с всички аргументи, които се основават на факти. За нас този атентат е ясен, това си е опит за убийство”, каза Мустафа Карадайъ от движението.

Присъдата на Енимехмедов вероятно ще стане ясна до месец.