Районната прокуратура в Пазарджик внесе искане в Районен съд-Панагюрище за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Иван Евстатиев, обвинен в сексуално посегателство върху 16-годишна ученичка, като я е привел в безпомощно състояние.

Тя е дъщеря на бившата му секретарка.

Десетки хора от Стрелча се събраха пред съдебната палата в Панагюрище.

Общинският съвет в Стрелча заседава утре извънредно, а единствената точка в дневния ред е отнемането на почетното гражданство на Иван Евстатиев.

"Не съм виновен, няма нищо" - това бяха единствените му думи на влизане на закритото заседание.

Хората са категорични, че няма да допуснат бившия си кмет в града.

Със съучениците на момичето предстои да работи психолог. Днес в 17:30 за трети пореден път тези възмутени хора се събират на протест.

Въпреки уверението от полицията, че върху 16-годишната ученичка няма видими следи от насилие, хората в Стрелча са настръхнали и подготвят линч за бившия кмет и настоящ общински съветник, ако той бъде освободен от ареста. Ученичката вероятно е била упоена и сексуално употребена.

С постановление на главния прокурор наблюдението и осъществяването на надзора по досъдебното производство срещу Иван Евстатиев е възложено на Районна прокуратура-Пазарджик.

Причината е, че двамата прокурори от Районна прокуратура-Панагюрище са си направили отвод по делото, за да не са налице каквито и да е съмнения в тяхната безпристрастност. 

Пострадалото от престъплението момиче е на 16 години и е разпитано пред съдия от Панагюрския районен съд в присъствието на психолог.

По делото са проведени разпити и на други свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, химическа експертиза за установяване на концентрацията на алкохол и др.

Мярката ще се гледа следобед в 15.30 часа.

Междувременно БСП-Стрелча свали доверието си от Иван Евстатиев и порица деянието му.

Общинският съвет на БСП–Стрелча взе решение да бъде снето доверието от него като председател и член на Общински съвет на БСП и като общински съветник от групата на социалистите. Той беше призован да си подаде оставка като общински съветник.

Социалистите в Стрелча очакват пълна прозрачност по случая и обективни действия на правораздавателните органи.